Chlazení - Klimatizace - Tepelná čerpadla. Montáže, servis, opravy a údržba

klimatizace

V předchozích článcích jsme vám představili obvyklé systémy klimatizačních zařízení, ty které používají jako chladicí systém výhradně vodu či vzduch. V následujícím textu se dozvíte, jaké další typy chladicích systémů existují a kde se s nimi můžete setkat.

Pokud bychom měly klimatizační systémy a chlazení pro vzduchotechniku, které primárně nevyužívají jen vodu, nebo jen vzduch, rozdělit, dostaly bychom tři „zbytkové” kategorie.

Kombinované systémy

První z nich by byly systémy kombinované, které pro změnu teploty využívají vodu i vzduch zároveň.

K primární úpravě teploty vzduchu u toho typu klimatizační jednotky dochází už ve strojovně, ale každá místnost má i vlastní indukční jednotku, takže systém umožňuje individuální nastavení pro každou místnost. Instalují se proto do především do administrativních budov, kde je potřeba upravovat teplotu pro jednotlivé místnosti.

HVAC

Druhou kategorii by představovaly komplikovanější systémy, které se obecně označují jako HVAC. Jedná se o zkratku z angličtiny, která kombinuje první písmena slov Heating, Ventilation, Air a Conditioning (česky doslovně ohřev, ventilace, vzduch a klimatizování).

Obecně se jedná o komplexní vzduchotechniku, která je speciálně navržená pro regulování vzduchu v místech, která mají vysoké nároky na udržování teploty a vlhkosti.

HVAC zařízení proto najdete ve velkých administrativních budovách a průmyslových prostorách, v mrakodrapech, ale například i ve velkých akváriích.

Peltierův článek

Třetím typem systému, který je možné používat k chlazení vzduchu, jsou takzvané Peltierovy články. V našem kontextu se však jedná spíše o zajímavost. Jsou sice velmi efektivní, ale k chlazení vzduchu v místnosti se nevyužívají. Najdete je spíše v počítači, kde pomáhají chladit procesor.

Rychlý kontakt

zarukaFrostik spol.sr.o.
Praha a okolí
Roudnice nad Labem

Jaroslav Pokorný
608 983 721
j.pokorny@frostik.cz

Inzerce

chalupa

Chalupa České Švýcarsko - Dlouhý Důl 26

 

 

 

 

Dodáváme pouze kvalitní a osobní praxí odzkoušená zařízení s dlouhou životností a vlastním kompletním servisem.

 

 

 

 

xxx