Chlazení - Klimatizace - Tepelná čerpadla. Montáže, servis, opravy a údržba

klimatizace

O tom, že klimatizační systémy hrají v našich životech důležitou roli jsme se už přesvědčili. Ale že mohou mnohdy rozhodovat o životě a smrti patří spíše do temnější kapitoly historie, o které se tolik nemluví. Člověk není přizpůsobený k tomu, aby delší dobu snášel extrémní horko nebo naopak extrémní zimu. Oba dva výkyvy teploty lze řešit topením v případě náhlého ochlazení, nebo klimatizací v případě velkého horka. Teplotu lze vyrovnávat oběma směry na snesitelný průměr, v němž se dá žít a pracovat.

Klimatizace nejenže zajišťuje příjemné domácí nebo pracovní prostředí, ale aniž bychom si to uvědomovali, chrání nás před následky vlivu vysokých teplot na lidský organismus. Těmi totiž v extrémních a tragických případech může být i smrt.

Smutný případ spojený s absencí klimatizace se odehrál v roce 2007 v texaské věznici. Horko si tam tehdy vybralo svou daň a na následky přehřátí zemřelo čtrnáct vězňů, kterým autority odpíraly klimatizaci. A právě klimatizační systémy mohly smrt tolika lidí odvrátit.

Vězení ve městě Beeville totiž v letních měsících připomíná rozpálenou pec. Okna jsou zabedněná a sluneční záření se dostává pouze dovnitř, ven už horký vzduch nemůže. Přesto vedení věznice trvá na tom, že v celách bylo příjemných 23°C.

Vězni a právníci rodin mrtvých vězňů, kterým se vlna horka stala osudným, ale shodně tvrdí, že museli spát v celách rozehřátých na neuvěřitelných 60°C. Vleklý soudní proces o vině a zodpovědnosti za smrt tolika lidí mrtvým sice život nevrátí, ale snad se klimatizace stane symbolem změny a humanity a ochrání budoucí vězně před nelidskými podmínkami.

Tragédii se samozřejmě dalo předejít, to by ale klimatizace nesměla být považována za ztrátu peněz a zbytečný luxus. Důstojné prostředí k životu si zaslouží každý z nás, a pokud k němu alespoň minimálně přispěje právě klimatizační systém, existuje zase o důvod víc, proč ho instalovat doma, v kancelářích, ve školách, nemocnicích i věznicích.

Rychlý kontakt

zarukaFrostik spol.sr.o.
Praha a okolí
Roudnice nad Labem

Jaroslav Pokorný
608 983 721
j.pokorny@frostik.cz

Inzerce

chalupa

Chalupa České Švýcarsko - Dlouhý Důl 26

 

 

 

 

Dodáváme pouze kvalitní a osobní praxí odzkoušená zařízení s dlouhou životností a vlastním kompletním servisem.

 

 

 

 

xxx