Chlazení - Klimatizace - Tepelná čerpadla. Montáže, servis, opravy a údržba

čištění klimatizace

Klimatizace je skvělou zbraní proti horku, snadno se však může stát nepřítelem. Vzduch sice může zdánlivě beze změny ochlazovat stejně efektivně do nekonečna, je ale možné, že přitom spotřebuje mnohem více energie než kdy dřív. A navíc znečišťuje vzduch, který dýcháte. Jak to, ptáte se? Vaše klimatizace může být znečištěná, a to bývá problém.

Kdy je nejlepší klimatizaci čistit?

Ideální období pro čištění klimatizace je po skončení „klimatizační sezóny”, tedy v období končícího léta, kdy většina lidí přestává klimatizaci potřebovat.

Výjimek však není málo. Pokud například bydlíte v centrech velkých měst, kde se hodně práší, nebo klimatizaci využíváte dlouhodobě i jako topení, je vhodné ji vyčistit alespoň dvakrát, nejlépe na jaře a na podzim. A náročnější na znečištění klimatizace bývají i domácnosti s domácími zvířaty, jejich chlupy se do filtrů dostávají velmi snadno.

S čím si poradíte sami?

Dobrá zpráva je, že s čištěním klimatizace nemusíte hned běžet do servisu. I sebesložitější klimatizační zařízení by mělo obsahovat takzvanou předfiltraci. Jedná se o filtr, který chrání přístup k celému chladicímu systému tím, že zachycuje největší prachové částice. Jeho znečištění se vyplatí kontrolovat i několikrát ročně.

Jak na to? Vypněte přístroj a předfiltr vyjměte. Můžete jej očistit například pod sprchou ve vaně. Nedoporučuje se čištění v myčce, aby nedošlo k poškození. Po oschnutí filtr vraťte na své místo.

Co dál?

V této fázi většinou záleží na výrobci a složitosti modelu, po předfiltraci totiž následují složitější filtry, jejichž účelem není jen vzduch procházející klimatizací dále čistit od pevných částí, ale někdy i od alergenů, virů a bakterií.

Tyto části se většinou nečistí, ale rovnou vyměňují a to je vždy nejlepší svěřit odborníkovi. Kontaktujte nás a se správným servisem vám rádi pomůžeme.

Rychlý kontakt

zarukaFrostik spol.sr.o.
Praha a okolí
Roudnice nad Labem

Jaroslav Pokorný
608 983 721
j.pokorny@frostik.cz

Inzerce

chalupa

Chalupa České Švýcarsko - Dlouhý Důl 26

 

 

 

 

Dodáváme pouze kvalitní a osobní praxí odzkoušená zařízení s dlouhou životností a vlastním kompletním servisem.

 

 

 

 

xxx