Chlazení - Klimatizace - Tepelná čerpadla. Montáže, servis, opravy a údržba

klimatizace

Běžný uživatel se nad rozdíly mezi jednotlivými typy klimatizace moc nezamýšlí, možná ale chcete vidět dál. Pokud jste někdy přemýšleli, jaké různé způsoby chlazení vzduchu existují a jaké systémy klimatizační zařízení využívají, přečtěte si náš článek.

Podle látky, díky které se teplo (nebo chlad)  dopravuje do obsluhované místnosti, se klimatizační systémy dělí na vzduchové, vodní nebo kombinované. Zvláštní kategorii pak tvoří některá speciální zařízení, například takzvaný Peltierův článek nebo komplexní systém HVAC (při překladu z angličtiny znamená „topení, větrání a klimatizace“). Dnes si však představíme systémy vzduchové.

Vzduchové systémy

Přenašečem tepla v klimatizačních zařízeních využívajících vzduchový systém, je samozřejmě vzduch. Jeho upravování se odehrává mimo klimatizovanou místnost a vzduch je tak vedený vzduchovody. V porovnání s vodou však má menší tepelnou kapacitu, a tak je ho nutné větší množství.

Existují dva podtypy vzduchových klimatizačních systémů, podle toho, kde dochází k samotnému ochlazování vzduchu, se dělí na ústřední a zónové.

Ústřední klimatizace upravují vzduch ve strojovně a do všech obsluhovaných místností přivádí stejný vzduch. Je ideální pro použití ve velkých prostorech v různých typech staveb, například v konferenčních sálech, divadlech a kinech, restauracích nebo obchodních domech.

Klimatizace zónové sice vzduch chladí také ve strojovně, ale zároveň vytvářejí i takzvané mikroklima pro konkrétní místnost či prostor a vzduch doupravují. Hodí se proto pro chlazení rozlehlých budov a provozu průmyslových objektů, setkáte se s nimi například v obchodních centrech, výstavních pavilónech, operačních komplexech nebo výrobních halách, v místech, která mají různé požadavky na úroveň vnitřního prostředí jednotlivých zón.

Obecně je vzduchotechnika ideální pro použití v prostorech s vysokými nároky na teplo, vlhko a kvalitu vzduchu, tento druh klimatizace totiž skvěle kombinuje větrání a dokáže jednoduše řídit teplotu vzduchu a kontrolovat jeho kvalitu.

Rychlý kontakt

zarukaFrostik spol.sr.o.
Praha a okolí
Roudnice nad Labem

Jaroslav Pokorný
608 983 721
j.pokorny@frostik.cz

Inzerce

chalupa

Chalupa České Švýcarsko - Dlouhý Důl 26

 

 

 

 

Dodáváme pouze kvalitní a osobní praxí odzkoušená zařízení s dlouhou životností a vlastním kompletním servisem.

 

 

 

 

xxx